3# tips för att bli ekonomiskt oberoende

 

Det tar lång tid att arbeta fram ett ekonomiskt oberoende. Men det är helt möjligt och du bör börja omgående, oavsett inkomst och storleken på lånen. God ekonomi handlar lika mycket om hur du hanterar dina pengar och om du kan få dem att växa, som hur mycket du har i lön.

1# Läs på om ekonomi

Det första du behöver göra är att läsa böcker, bloggar och reportage om både ekonomi och om att bli ekonomiskt oberoende. Läs också på om att driva eget företag, då många ekonomiskt oberoende har en firma som drar in pengar. Det är viktigt att förstå ränta-på-ränta för att investeringen i aktier verkligen ska bli en inkomst. Även om du idag inte kan så mycket om ekonomi, så kommer du att kunna lära dig.

2# Öka inkomsterna

Såvida ni inte är ett par med två goda löner, så kan det kännas lite svårt i början. Målet är att du ska öka dina inkomster, för att kunna spara pengar på banken, investera i fastighet (ditt boende som du bör äga) samt i aktier. Starta eget företag och bygg upp det inför framtiden. Du kan behöva jobba extra, sälja bilen och andra saker för att känna att du kommer igång. Det bästa är också om du redan idag kan skaffa dig en passiv inkomst: hyr ut sommarstugan eller ett rum i huset.

3# Minimera utgifterna

Ditt boende ska vara så billigt som möjligt, alternativt den bostad som du vill bo i resten av livet. Betala inte 5000-9000 kronor i månaden i hyra. Köp då istället ett hus eller en lägenhet, så att du i alla fall betalar åt dig själv. Se över alla abonnemang, skippa Netflix och appar, och satsa istället hobbier som antingen är bra för hälsan eller som du kan göra om till en inkomst. Laga också din egen mat.