Förbättra hälsan genom att träna regelbundet

Även om folkhälsan blir sämre i många samhällsgrupper är det en allmän trend att allt fler försöker att träna regelbundet på egen hand. Att allt fler ägnar sig åt träning är självfallet något som är positivt, och förhoppningsvis är det en trend som håller i sig under lång tid framöver. En viktig faktor för att någon ska träna regelbundet under en längre tid är att det ska vara enkelt att träna. Det ska gå snabbt att ta sig till den fysiska aktivitet som man utövar, den ska inte ta för lång tid och den ska rent tekniskt vara enkel att utföra. Är dessa förutsättningar uppfyllda ökar sannolikheten för att man fortsätter att träna under en längre tid.

 

Träning i hemmet

 

Det kan finnas många anledningar till att man inte har något annat val än att bedriva sin träning i hemmet. Det kan vara allt från det nordiska klimatet, till att man kanske har barn hemma som man inte kan lämna ensamma. Det går dessutom alldeles utmärkt att träna hemma. Vill man komma igång snabbt med sin träning är den enklaste lösningen att ladda ner en av alla de träningsappar som finns till sin mobiltelefon. Många av dessa appar är avsedda för att användas i hemmet, och de ger en mycket bra träning med en bra mix av styrka och kondition.

När man har tränat en längre tid med hjälp av olika appar kan det vara dags att göra en uppgradering. Den som vill träna styrka kan köpa ett set med hantlar och kanske även en komplett styrketräningsbänk med skivstång och tillhörande vikter. Är ambitionen att fokusera mer på kondition än styrka kan ett löpband vara en utmärkt lösning. Med ett löpband är det möjligt att träna upp sin kondition utan att behöva gå utanför dörren.

Träning utomhus

Löpning är det självklara valet för den som har möjlighet att träna utomhus. Köper man dessutom bra träningskläder behöver inte dåligt väder vara ett hinder för att man ska kunna löpa på regelbunden basis. Det finns idag lätta och smidiga kläder som håller fukten ute även när det regnar som värst. En stor fördel med löpning är möjligheten att enkelt variera träningen. Ett enkelt sätt att variera träningen är att skifta mellan längre löprundor och intervallträning, vilket är en kombination som snabbt resulterar i en märkbart bättre kondition.

För den som vill fokusera mer på styrka erbjuder många kommuner enklare “utegym” där det finns redskap för att bedriva styrketräning. Den som har ett sådant gym i sin närhet bör inte försumma möjligheten att bedriva styrketräning på kommunens bekostnad. Har man inte tillgång till ett utegym erbjuder naturen stora möjligheter. Ute i naturen finns det allt från stockar och stenar vilka fungerar alldeles utmärkt för den som vill använda sig av extra vikter i sin styrketräning.