Dina vägar till ekonomiskt oberoende

 

Dina vägar till ekonomiskt oberoende går genom att ha koll på din ekonomi. Stenkoll. Oavsett din ekonomisk situation idag, så kan du satsa på att en dag bli ekonomiskt oberoende.

Steg ett: budgetera

Det första som du behöver göra är att skapa en budget. Du måste veta vart dina pengar tar vägen. Börja med att gå in på din internetbank och titta på dina bankkonton: vad lägger du pengar på? Gå också igenom kvitton från mataffären: vad är nödvändig mat och vad är bara tomma kalorier eller onödigt dyrt? Besluta dig för hur mycket som du ska lägga undan varje månad och hur mycket maten, kläder, bilen etc. får kosta. Det är också bättre att börja spara redan idag, än att vänta tills när du får bättre ekonomi.

Steg två: dra ner på utgifterna

Fråga dig hur du kan dra ner på dina utgifter. Du kan inte både äta kakan och ha den kvar. Du måste göra ett val: jobba heltid hela livet, eller ge dig själv möjligheten till ett liv med mer frihet längre fram. Valet är ditt. Din största utgift är troligtvis ditt boende. Du ska antingen hyra en riktigt billig lägenhet eller köpa ett hus (eller lägenhet). Att äga sitt boende är oftast den bästa investering vanliga människor kan göra. Det bästa är förstås om du bor i det hus som du vill bo i resten av livet. Då kommer alla dina utgifter på huset vara en framtida betalning till dig själv. Den andra stora utgiften är bil. Bil är dyrt. Sälj den om du inte måste ha den. I annat fall bör du satsa långsiktigt på en bränslesnål bil som helst ska vara betald.

Steg tre: lånen

Se över dina lån. Om du har flera mindre lån med hög ränta bör du försöka samla lånen hos en bank till lägre ränta. Kolla runt bland olika banker och se vad de kan erbjuda. Dina lån behöver också betalas tillbaka. Börja med lånen med hög ränta. Ditt CSN-lån är det sista som du ska bry dig om, då räntan är låg. Ett tips är att beta av de mindre lånen först. Ta inga nya lån.

Steg fyra: spara och investera

Du behöver både spara pengar på ett bankonto med bra ränta, samt investera i akter. Aktier är alltid en risk, men samtidigt ger de bra utdelning. Investera i branscher och företag som du förstår dig på. Då kan du lättare fatta kloka beslut. Läs på om att investera i aktier, så kommer du att klara dig bättre.