Ekonomiskt oberoende

 

Drömmer du om att bli ekonomiskt oberoende? Under de sista åren har fler och fler satsat på drömmen om ekonomiskt oberoende. Är det möjligt att uppnå? Vad ska du göra för att lyckas?

Ekonomiskt oberoende

Att vara ekonomiskt oberoende är inte detsamma som att vara rik. Naturligtvis måste du ha pengar på bankkontot, du måste ju kunna betala dina räkningar, men det handlar inte om att ha 15 miljoner på kontot och sedan använda pengarna som du vill. Det kräver nästan att du är född miljonär, får ett gigantiskt arv eller vinner på lotto. Ekonomiskt oberoende handlar snarare om att ha planerat ekonomin, utgifter och inkomster, på ett sådant sätt att fast anställning, jobb, inte är nödvändigt eller styr livet. Målet är mer tid, vägen går genom sparande pengar och minimala utgifter.

Är det möjligt att uppnå?

Är det då möjligt för en medelsvensson att bli ekonomiskt oberoende? Eller i alla fall få mer pengar och tid i livet? Svaret är ja. Självklart är det lättare att nå målet om du börjar redan när du är 20 år, än när du är 47 år, men i både fallen är det möjligt. Ju äldre du är, desto mer har du ju också redan jobbat in till pensionen, du har ofta lite högre lön samt inte lika många år att jobba – så ditt mål blir lite annorlunda än för dig som är 20 år. Vägen till ekonomiskt oberoende är principiellt likadant: mer sparande inkomster, både på bankkontot, i fastigheter och aktier, samt mindre utgifter. Även om ditt mål inte är att bli ekonomiskt oberoende fullt ut, så är det ändå kloka ekonomiska principer att leva efter. Personer med god ekonomi lever ofta som ekonomisk oberoende, men i en lightform. De har koll på sina pengar och tänker på vart pengar tar vägen.

Så blir du ekonomiskt oberoende

Först och främst måste du ta kontroll över ekonomin. Målet är att minimera dina utgifter och öka dina inkomster. Inkomsterna ska du spara, investera samt använda för att betala av på lånen. Det är också lättare att bo i ett billigt hus på landet utanför Lycksele än i Gamla Stan i Stockholm för att lyckas. Du måste ha ett billigt boende och helst äga bostaden.

Laga all mat hemma, skippa nöjen för en tid, betala av på lånen, ta inga nya lån och börja också att bygga upp en alternativ inkomstkälla. Dels bör du satsa på aktier och uppnå ränta på ränta-effekten, dels bör du också ha eget företag som kan ge dig extra inkomst nu, och sedan också den dag du inte behöver jobba längre. Läs på om passiv inkomst, alltså inkomst du får när du inte arbetar, som ränta på aktier, uthyrning av bostad, sommarstuga eller båt.