Flytta utomlands och prova något nytt!

Den som har möjlighet bör någon gång prova på att bo i ett annat land. Det kan vara väldigt utvecklande att helt byta miljö utanför sitt hem och höra ett nytt språk varje dag. Givetvis blir det stora förändringar i vardagen och till det kommer utmaningar. Men det kan också vara väldigt roliga utmaningar.

 

Förberedelse för att bo utomlands

Har man fått ett arbete och ska flytta utomlands, är det bra att kolla upp med Skatteverket vilka regler som gäller. I normalfallet betalar man skatt där man bor. På Skatteverkets hemsidor finns ett helt avsnitt för den som arbetar utomlands och även bor där. Man bör kolla upp vilka tillstånd som behövs i landet man flyttar till och även vaccinationer. Det kan vara en bra idé att söka runt på nätet efter andra som har bloggat om hur det är att jobba och leva utomlands. Självklart är upplevelser alltid subjektiva och det bästa är alltid att ta intryck från flera olika håll. När man flyttar finns det en hel del att tänka på, därför måste man börja sina planer i god tid. Kanske måste man sälja sin bostad, eller säga upp sitt hyresavtal. Då kan det vara smart att anlita flyttstädning, för att få allt gjort i tid. Qleano har en onlinetjänst som ger en offert på under en minut, för att förmedla olika städfirmor som utför flyttstädning och även all annan form av städning.

En ny ekonomi

Att flytta utomlands kan innebära en stor skillnad i ens privatekonomi. Åt vilket håll, beror på dels vilket land man flyttar till, dels vilket arbete man har. Skatten kan vara väldigt olika, men chansen är att den inte är högre än i Sverige. Förutsatt att man ska betala skatt i den nya landet, kan man alltså få en betydligt lägre skatt. Är levnadskostnaderna dessutom lägre kan det bli en rejäl slant kvar i plånboken. Man bör kolla upp hur en utlandsflytt påverkar framtida pension.

Charmen att bo i ett annat land

Den stora charmen med att bo i ett nytt land är förstås allt som är nytt att upptäcka. Kanske upplever man också att man själv blir en liten annorlunda person. Flyttar man till ett land som har ett varmt klimat året runt, påverkar det säkert ens egen sinnesstämning. Har man planerat flytten i god tid och läst in sig på alla regler som gäller, går allt enklare.