Hoppa ur skuldfällan

Om räkningarna blir alltför många för att månadsbudgeten ska gå ihop är det dags att börja tänka om. Har man dessutom stora konsumentskulder, kan det vara läge att inse man klivit ned i den klassiska skuldfällan. Man är då långt ifrån ensam, och det finns vägar att ta sig ur det.

 

Skuldfri steg för steg

 

Det första man bör göra är att inte gräva ned sig och tycka synd om, eller vara arg på sig själv. Man får acceptera läget som det är och utgå från de förutsättningar man har. Därefter gäller det att börja vrida om riktningen man styrt mot. Detta ska inte göras följande dag eller nästa vecka, man måste börja direkt. Kort och gott handlar det om att börja spara och sluta slösa.

  • Acceptera var du är.
  • Ändra riktning 180 grader.
  • Börja agera nu.

Skaffa en buffert och budget

Det gäller att bygga upp en buffert för oförutsedda händelser. Minst 10 000 kr är bra att ha på ett vanligt sparkonto. För att få ihop summan kan man sälja någon av sina ägodelar. Att sälja gamla oanvända smycken ger förmodligen bäst klirr i kassan. Det bästa är förstås att sälja diamanter eller guld, då de har mest värde per hg. Sedan kan man ofta få pengarna inom fyra timmar. När man gjort upp en budget att leva efter gäller det att betala av sina kreditkortsskulder. Det mest effektiva sättet är att betala minimumbeloppet på alla skulder man har, och sedan lägga in eventuella extra pengar på den skuld som har högst ränta.

Kreditskulder

Det är lätt hänt att månadsutgifterna dragit iväg om man levt lite för slarvigt med sina kreditkort. Har man klivit ned i en skuldfälla, som känns svår att komma ur, gäller bara en sak. Klipp kreditkorten. Innan man gör det ska man stänga av dem, eller åtminstone beställa nya kort, vilka man sedan klipper direkt. Detta för att kreditkorten inte ska ligga och dra pengar någonstans.

Sedan gäller det att få en översikt över vilka skulder man har. Allt måste fram i ljuset.

  • Beställ nya kreditkort och klipp dem direkt.
  • Skaffa en överblick över alla skulder.