Ingen påsk utan påskägg

Påsk är en stor högtid i Sverige och något som många firar på något sätt. Att leta efter påskägg med godis är populärt att göra under påskhelgen. Det är påskharen som gömmer äggen på olika ställen, oftast ute i trädgården. Att påskharen kommer med godis härstammar från en tysk tradition och har inte haft jättestor spridning förrän ungefär två decennier sedan då den tog fart på riktigt. Påskharen är motsvarigheten till jultomten och påskharen kommer med ägg fyllda med godis till barnen. Det är många barn som ser äggjakten som höjdpunkten under påskhelgen.

Att ge bort ägg är en gammal tradition

Våren ansågs förr i tiden vara en tid för återfödelse och detta firade människor i olika kulturer med att ge bort färgglada ägg eftersom ägg är en symbol för återfödsel. Med tidens gång har det blivit färgglada äggen byts ut mot pappägg med fina illustrationer fyllda med godis. Att ge bort ett påskägg är en fin gåva fortfarande men som fallit bort lite med tiden. Nu är det dock mest vanligt att påskharen kommer med äggen. Att skicka en påskhälsning i form av påskkort är det fortfarande många som gör.

Svenskar köper väldigt mycket godis inför påsk

Under påsken köper svenska folket en enorm mängd godis, det är en stor tradition att ha påskgodis. Inget godis ingen påsk. Det behöver inte vara något speciellt godis utan det fungerar med alla sorter. Men många köper påskinspirerat godis. Påskharar i choklad är väldigt populära. Förutom att köpa godis är det vanligt att dekorera hemmet i påskens färger, framförallt gult. Gult är kopplat till ägget och kycklingar. Att hänga upp bonader, byta gardiner och ta in påskris är också vanligt i svenska hem. Påskliljor är vanligt att dekorera påskbordet med. Påskriset är från allra första början en påminnelse om Jesus korsfästelse men är idag mer en dekoration där urblåsta målade ägg brukar hängas upp.

Många äter påskbuffé under påskhelgen

Påskbuffén är en tradition som lever kvar hos många och förr var ägg och kött höjdpunkterna eftersom den maten inte fanns under fasteperioden. Vilken mat som serveras på påskbuffén nu variera mellan regioner och landskap i Sverige men oftast innehåller den ägg, lax och lamm. Påskmaten liknar julbordet väldigt mycket. Att barnen klär ut sig till påskkärringar på skärtorsdagen är också en stor tradition som hör påsken till.

Många umgås med nära och kära under påsken

Att umgås med nära och kära hör också påsken till. Under corona-pandemin blir det en annorlunda påsk men trots begränsningar i påskfirandet går det att få en härlig och trevlig påsk. Var kreativ och hitta på nya sätt att utföra traditionerna på.