Livstil: Självförsörjande

 

Är det möjligt att vara självförsörjande i dagens Sverige? Vad kan du göra för att leva ett friare liv, närmare naturen och försörja dig och din familj på egen mat?

Självförsörjande

Det är nästan omöjligt att vara självförsörjande på riktigt. Inte ens historiskt har människor varit självförsörjande , utan har alltid sökt sig till marknader och hantverkare för att få vissa produkter. Men det är möjligt att leva nära naturen och äta bra råvaror som du odlar själv. Det är lättare att vara självförsörjande om du äger en billigare gård på landet, som utanför Sundsvall eller Karlstad. Gärna med tillhörande mark så att du kan odla, bygga växthus och ha djur.

Odla, jaga och fiska

Odla potatis och mycket grönsaker. Plocka bär i skogen. Du bör ha egna hönor och även gärna en ko. Hönor är enkla djur att sköta, men en ko kräver mer kunskap och binder dig tidsmässigt. Det kan vara klokt att dela ko med likasinnade grannar, så får ni både mjölk, utan att vara bundna varje dag, året om. Får ger både ull och mat, och är liksom höns lättskötta. Du bör bo nära vattendrag och fiska så mycket som möjligt. Det är också klokt om en i familjen har jaktlicens, då eget älgkött både är billigt, mycket gott och helt ekologiskt.