Tryggad framtid

Det finns få saker som tryggar någons framtid så mycket som att ha en god hälsa och en trygg ekonomi. Åtminstone kan man göra vad man kan, för att uppnå de båda delarna. Egentligen handlar det om små saker, som kan ha en stor effekt flera år framåt.

Balans i ekonomin

För att få en balans i ekonomin handlar det nästan alltid om att ha koll på de riktigt små utgifterna. Har man tänkt på vad den där latten man alltid köper på kaféet egentligen kostar per år? En varm dryck för 40 kr dagligen blir 14 600 kr per år. Undviker man det, kan man istället spara ihop 146 000 kronor på tio år. I det här, lite extrema, exemplet kan man alltså ställa sig frågan hur viktig den där latten egentligen är. På samma sätt bör man gå igenom alla småutgifter man gör varje dag, och se efter om man inte borde spara dem på ett konto istället. I exemplet med latten (för 40 kr per dag) kan man ju även tänka sig att de sätts in på en aktiefond. I genomsnitt ger ett sådant sparande en ränta på 7 %, och ”lattepengarna” skulle då alstra en summa strax över 200 000 kr. Att placera pengar via aktier är dock alltid en risk och ska alltid göras i samråd med sin bank. När man sedan blir pensionär, bör man så fort som möjligt börja använda alla olika pensionärsrabatter som finns. Det kan innebära en stor skillnad på alltifrån entrébiljetter till busskort. Genom att dra full nytta av en pensionärsrabatt sparar man säkerligen in tusentals kronor per år. Dessa pengar kan man sedan använda för att fortsätta sitt sparande eller lägga på sina utgifter.

En god hälsa att åldras med

Att skaffa en god hälsa handlar i grunden om att må bra. De enklaste sakerna man kan göra är att se till att man tar hand om sig själv. Genom att aktivera sig med hobbys, träning och sova ordentligt lägger man en bra grund. Träning är bra för att kroppen ska fungera hela livet. Löpning eller promenader, i kombination med styrketräning, ger alla de fördelar man är ute efter.